Stadshuset Luleå. Foto:Ida Brännström/Sveriges Radio
Stadshuset Luleå. Foto:Ida Brännström/Sveriges Radio

Utredning om mutor lämnas till polisen

1:56 min

Internutredningen om mutor inom Luleå kommun som offentliggjordes i går kommer inom kort att överlämnas till polisen.

Syftet är att få svar på om den innehåller nya uppgifter som gör att den tidigare nedlagda förundersökningen om misstänkta mutbrott bör återupptas.

– Ja, vi är redo att lämna över den så det är mer en fråga om vad som är lämpligaste sättet att hantera den. Nu söker vi kontakt med den polis som höll i den tidigare utredningen, säger Roger Danell, stadsbyggnadschef.

Luleå kommun gjorde för tre år sedan en polisanmälan om misstänkta mutbrott inom stadsbyggnadsförvaltningen, men förundersökningen lades ned i brist på bevis.

Kommunen har ännu inte bestämt om en ny polisanmälan ska göras, eller om man bara ska lämna över den nya utredningen som ett komplement till den tidigare förundersökningen.

– Det beror på vad polisen kommer fram till och vad den tycker är lämpligast.

Internutredningen som offentliggjordes i går visade att ett tiotal personer inom stadsbyggnadsförvaltningen under tre års tid tagit emot vitvaror, elektronik och tjänster för sammanlagt 463 000 kronor av en person vid företaget Caverion.

Pengarna hade personen fått från kommunen genom överdebitering.

De pengarna vill kommunen nu ha tillbaka och diskussioner ska inledas med företaget, säger Roger Danell:

– Rättvisepartiets socialisterna i Luleå kommunfullmäktige kräver ett extra kommunstyrelsemöte eller möte med arbetsutskottet med anledning av uppgifterna om mutor.

Men kommunstyrelsens ordförande, Socialdemokraten Yvonne Stålnacke säger nej till det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".