Victoria Arenbro-Forsberg, inköpschef på Region Norrbotten.
Victoria Arenbro-Forsberg, inköpschef på Region Norrbotten. Foto: Bo Torbjörn Ek/ Sveriges Radio

Böter och bonus ska ge patienter färre hyrläkare

1:40 min

Region Norrbotten har testat ett nytt grepp för att öka kvaliteten med hyrläkare på länets hälsocentraler. Det kan antingen bli böter eller bonus för de bolag som ska leverera hyrläkare.

 – Det här avtalet innehåller både ris och ros. Man ska ha en skyldighet att leverera, men man ska också uppmuntras om man jobbar mot kontinuitet, säger Victoria Arenbro-Forsberg, inköpschef vid Region Norrbotten.

P4 Norrbotten har tidigare rapporterat om att Region Norrbotten saknar avtal för de hyrläkare som jobbar på sjukhusen. När det gäller hyrläkare på hälsocentralerna har man däremot tecknat avtal och det är ett avtal som inte liknar de tidigare.

– Målet är att leverera så få doktorer på varje hälsocentral som möjligt, så att patienterna får gå till samma läkare i så stor utsträckning som möjligt, säger Victoria Arenbro-Forsberg.

Om det inte kommer en läkare får bolaget betala ett vite, ett slags böter. Men om bolaget klarar regionens krav i ett helt år får man en bonus på 100 000. Victoria Arenbro-Forsberg säger att Region Norrbotten redan krävt in böter på 1,7 miljoner från bolagen.

Det nya avtalet blir däremot inte billigare totalt sett. Hittills har det faktiskt ökat regionens kostnader.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".