Robert Bernhardsson, kommunalråd i Jokkmokk.
Robert Bernhardsson, kommunalråd, säger att Jokkmokks polistiska organisationen ska ses över. Foto: Bo Torbjörn Ek/ Sveriges Radio

Kommunalrådet öppnar för färre nämnder efter valet

1:58 min

Jokkmokks kommun väntas i år gå drygt sex miljoner kronor back. Kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) menar att färre politiska nämnder efter valet är ett sätt att på sikt få ordning på ekonomin.

Den delårsrapport som politikerna i Jokkmokks kommunstyrelse ska diskutera under måndagens möte pekar mot ett underskott på 6,2 miljoner kronor i år. Det är nästan tio miljoner kronor sämre än budgeterat resultat.

– Socialtjänsten och skolverksamheten försöker tillsammans med andra verksamheter att förbättra resultatet fram till årsskiftet. Det är det ena spåret. Den andra delen är att vi i slutet av året kommer att fördela de resurser som vi har fått från regeringen i välfärdspengar, säger Robert Bernhardsson.

Kan man vänta sig ett stålbad inom socialtjänsten i Jokkmokk?

– Det är inte vår bild. Vi ser ju att man gör ett gott arbete dels med kostnadsbesparingar, men också genom att se över verksamheterna.

Robert Bernhardsson anser att det även är nödvändigt att gå in med ytterligare resurser till socialnämnden.

Vad som i så fall ska stå tillbaka framöver kan vara den politiska organisationen.

– Det som är viktigt för oss nu är dels att se över den politiska organisationen. Sedan måste vi ständigt jobba med kostnadsbesparingar. Det tror jag att vi kommer att nå ganska långt med, säger Robert Bernhardsson.

Vad kan det innebära konkret?

– Det kan innebära att vi blir färre nämnder efter nästa val exempelvis, säger Robert Bernhardsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".