De fem män i Norrbotten som bland annat är misstänkta för grova jaktbrott har idag häktats.
1 av 4
Järv och björn finns bland de rovdjur som åklagaren menar ha dödats i det grova jaktbrottsmålet i Norrbotten. Foto: TT
Jakthärvan lo i träd
2 av 4
Lodjur snarad i ett träd. Foto: Förundersökning.
Jakthärvan Bur
3 av 4
Lodjur fångad i fälla. Foto: Förundersökning
Jakthärvan Död björn
4 av 4
Dödad björn. Foto: Förundersökning.

Åklagaren: Jakthärvan i norr inget engångsfall

2:28 min

I Luleå tingsrätt startar idag rättegången i den omfattande jaktbrottshärvan, där fem män från Norrbotten står åtalade misstänkta för bland annat grova jaktbrott.

Jaktbrottsmålet är det största någonsin i Sverige då åtta stora rovdjur ska ha dödats, enligt åklagarna som nu också avslöjar att det funnits andra liknande hittills okända fall som de inte gått vidare med.

– Vi har haft ett antal ärenden under de senaste åren där vi hade ungefär samma information som vi hade i det här ärendet. Där vi inte har kunnat gå vidare, därför att vi inte kunnat få loss de polisresurser som skulle behövas, säger miljöåklagare Christer Jarlås.

Ärenden som är helt okända för media alltså där ni inte slagit till?

– Ja.

Och vad har hänt med de ärendena nu då?

– Ingenting, säger Christer Jarlås.

Det var telefonavlyssning som mynnade ut i den omfattande insatsen på olika ställen i Norrbotten, där ett 50-tal poliser deltog samtidigt sommaren 2016. Fem män greps och husrannsakan gjordes i exempelvis bostäder, jaktkojor, garage och bilar. Bland de 23 åtalspunkterna finns grova jaktbrott, jakthäleri och vapenbrott.

Fyra björnar, tre lodjur och en järv ska ha dödats, enligt åklagarsidan som säger att den synkroniserade polisinsatsen var en ny taktik efter lärdomar från tidigare liknande fall där åtalen inte fått stöd i domstolarna.

– Det är ju för att man inte ska hinna förstöra bevisning helt enkelt. För att det vi har märkt är att informationen går väldigt snabbt i de här kretsarna. Och jämför man med andra mål vi har haft så har vi i alla fall betydligt mer handfast bevisning här än vad vi kanske någon gång har haft tidigare, säger åklagare Christer Jarlås.

Telefonsamtal, bilder på rovdjuren från lockbetes-kameror, sms-konversationer, beslag av otillåtna vapen, snaror, fällor och hundhalsband med GPS är en del av bevisningen.

De fem misstänkta männen nekar alla till anklagelserna om jaktbrott.

Jonas Westerlund, som försvarar den man som åklagarna menar ska ha dödat sex av djuren, tycker åtalet är svagt.

– Det är så enkelt att det är inte han som har dödat djuren. Om de har dödats. Vi vet inte ens det. Utan vad man har hittat är bilder som ser ut att vara döda. Men det är ytterst oklart vem som har tagit de bilderna och var, säger advokat Jonas Westerlund.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".