Det vinnande laget. Från vänster Jerker Delsing (Piteå), Richard Granberg (Piteå) Mats Burnert (coach), Torgny Almgren (Trollhättan) och Ulf Palmnäs (Trollhättan).
Det vinnande laget. Från vänster Jerker Delsing (Piteå), Richard Granberg (Piteå) Mats Burnert (coach), Torgny Almgren (Trollhättan) och Ulf Palmnäs (Trollhättan). Foto: Kristina Berggren.

Världens främsta vinprovare finns i Piteå

Fyra svenskar kan numera titulera sig världsmästare i vinprovning efter att ha identifierat tolv olika viner från hela världen.

– Det känns otroligt, säger vinnaren Richard Granberg.

Mästerskapen som anordnades av den franska vintidningen La Recue du vin de France vanns förra året av kineser. I år var det Richard Granberg, Jerker Delsing, Ulf Palmnäs och Torgny Almgrens tur.

Det svenska landslaget stod som överlägsen segrare bland 24 deltagande lag och kammade hem en guldplats i blindprovnings-VM med en total poängsumma på 115 poäng. På andra plats placerade sig England med 107 poäng, trea Luxemburg med 100 poäng och fyra Nya Zeeland med totalt 94 poäng. Maxpoäng i tävlingen var 300.

Tolv stycken viner, hälften vita, hälften röda skulle identifieras med hjälp av lukt- och smaksinnet. Genom att pricka flest rätt med att identifiera den dominerade druvsorten i vinet, vilket land och vilken provins den kommer ifrån och vilken årgång kunde det svenska laget kamma hem segern.

Men några viner var riktigt kluriga.

– De hade ett schweiziskt vin, och det hittar vi inte i Sverige, med en druvsort som heter chasselas och där var vi helt borta. Men det var nog de flesta andra lagen också upptäckte vi till vår stora glädje, säger Richard Granberg till TT.

Och svenskarna har haft en oväntad fördel.

– Till skillnad från de stora vinproducerande länderna som Frankrike, Italien och Spanien är man väldigt duktig på det egna landets viner, men de har inte så lätt att få tag på övriga av världens viner. I Sverige och med Systembolaget så finns det ett brett sortiment från stora delar av vinvärlden, säger Granberg.

Inför tävlingen blev det två intensiva träningshelger för det svenska laget. Eftersom ena halvan, Jerker Delsing och Rickard Granberg, bor i Piteå och den andra halvan, Torgny Almgren och Ulf Palmnäs, bor i Trollhättan behövde de öva på att bli mer samspelta.

– Vi kan ju prova vin var och en på sitt sätt, men eftersom vi bor så långt ifrån varandra behövde vi öva på att bli mer samstämda. Du hör vad vi har fått lida, säger Richard Granberg och skrattar.

– Men faktum är att det är rätt tufft. Man måste ju spotta för att hålla skärpan uppe. Men man blir rätt matt och tappar ändå koncentrationen efter ett tag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".