Stadshuset med bild på Yvonne Stålnacke och Jan Nyberg.
Yvonne Stålnacke (S) svarar att hon inte skällde ut Jan Nyberg (MP).
P4 Norrbotten granskar

Politiker: Jag berättade om korruption – fick utskällning

2:20 min

Jan Nyberg, Miljöpartiets gruppledare i Luleå, säger att han fick en utskällning av kommunalrådet när han berättade för kommunrevisorerna om de misstänkta mutaffärerna i Luleå.

– Jag trodde inte att det kunde gå till så här, säger han.

Jan Nyberg fick först höra talas om korruptionsfallet, där kommunen förlorat minst 463 000 kronor, i årsskiftet 2014-2015, medan Socialdemokraterna och Miljöpartiet fortfarande hade ett samarbete.

Fallet utreddes av polis, som lade ner sin utredning och Nyberg säger att han fick höra att det liksom inte var något mer. Så i februari i år bestämde han sig.

– För att berätta det lilla, lilla jag visste för revisionen, säger han.

Med det menar han kommunrevisorerna, som har i uppgift att granska Luleå kommuns verksamheter. Två dagar senare träffade Jan Nyberg och Yvonne Stålnacke varandra.

– Hon spände ögonen i mig och sa att jag måste tala med dig. Och sen så fick jag en utskällning för att jag hade haft det dåliga omdömet att berätta för kommunrevisionen om den här misstänkta korruptionen, säger han.

Yvonne Stålnacke svarar:

– Nej, jag har nog aldrig skällt ut Jan Nyberg.

Jan Nyberg:

– Jag kan inte tolka det som någonting annat än att kommunledningen inte var så där rysligt angelägen om att den här misstänkta korruptionen skulle bli känd för revisionen.

Yvonne Stålnacke:

– Nej, det stämmer inte.

Yvonne Stålnacke medger att hon tog upp frågan med Nyberg. Men hon säger att det berodde på att polisen tidigare uppmanat kommunen att inte göra någon egen utredning medan polisutredningen pågick. När kommunrevisorerna fick informationen hade polisen dock lagt ner sin undersökning.

– Det är klart att i det skeendet så har ju polisen gjort en bedömning, å att då börja röra i det igen är ju svårt, säger Yvonne Stålnacke.

Men senare gjorde kommunen ändå en egen utredning, med hjälp av en revisionsbyrå. Yvonne Stålnacke säger att hon nu är självkritisk till att man inte gjorde det tidigare.

– Det är klart att med facit i hand är det ju lätt att säga att vi borde gjort en egen utredning direkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista