Laponiaförvaltningen i Jokkmokk.
Laponiaförvaltningen i Jokkmokk. Foto: Per Vallgårda/Sveriges Radio

Jokkmokks nej till fortsatt lokalt styre av Laponia kan bli avgörande

2:08 min

Jokkmokks nej till fortsatt lokalt styre av Laponia kan fälla den nuvarande förvaltningen. Arbetsgruppen ska ha riktlinjerna klara till våren 2018 om hur den framtida förvaltningen ska bli.

Jokkmokks nej till fortsatt lokalt styre av Laponia kan fälla den nuvarande förvaltningen. Reglerna för förvaltningen är nämligen att om en part i styrelsen inte vill fortsätta med det lokala styret faller upplägget som finns nu.

Enligt Sven-Erik Österberg, landshövding i Norrbotten, jobbar nu en statlig arbetsgrupp med riktlinjerna kring Laponias framtida styre.

– Det här ju först och främst ett samverkansprojekt mellan kommuner, staten och samerna, och det vore väldigt synd om det skulle gå i stöpet. Jag tycker att alla måste skärpa sig och hålla i det här så att vi kan förvalta Laponia på ett bra sätt, säger Sven-Erik Österberg.

Hör Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson (S) i P4 i eftermiddag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista