Åse Schoultz, Miljöåklagare
Miljöåklagare Åse Schoultz höll på torsdagen sin slutplädering i Luleå tingsrätt. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio.
Jaktbrottshärvan

Åklagaren yrkar på fängelse för fyra av fem i jaktbrottshärvan

1:25 min

Fem års fängelse. Det yrkar åklagaren Åse Schoultz på för den man som bland annat misstänks ha dödat sex rovdjur i jaktbrottshärvan.

Den uppmärksammade jaktbrottsrättegången avslutades i dag i Luleå tingsrätt. Åse Schoultz, åklagare vid riksenheten för miljömål, yrkade i sin slutplädering på fängelsestraff för fyra av de fem åtalade männen.

– Det jag yrkar ansvar för är grova jaktbrott, grova jakthälerier och grova vapenbrott och enligt våra politiker har de ett högt straffvärde, säger Åse Schoultz.

Åklagarens yrkanden för de åtalade männen:

  • Fem års fängelse: Man i 45-årsåldern misstänkt för sex grova jaktbrott, anstiftan till grovt jaktbrott, medhjälp till grovt jaktbrott och grovt vapenbrott.
  • Tre års fängelse: Man i 35-årsåldern misstänkt för två grova jaktbrott och grovt vapenbrott.
  • Två års fängelse: Man i 75-årsåldern misstänkt för grovt jaktbrott, medhjälp till grovt jaktbrott, grovt vapenbrott och artskyddsbrott.
  • Ett års fängelse: Man i 60-årsåldern misstänkt för grovt jakthäleri.
  • Samhällstjänst: Man i 40-årsåldern misstänkt för grovt jakthäleri och vapenbrott normalgraden.

Samtliga misstänkta nekar till brotten.

Advokat Jonas Westerlund, som försvarar den man som riskerar längst fängelsestraff, menar att bevisningen är svag och att åtal aldrig borde ha väckts.

– Det finns egentligen inga bevis som binder min klient till några dödade djur. Sedan är det också oerhört viktigt för rätten att komma ihåg att varje åtalspunkt måste prövas för sig. Det måste prövas i varje åtalspunkt vad som är styrkt, säger han.

Jonas Westerlund menar att bilder på döda djur, som hittats i hans klients telefon, i sig inte bevisar att just hans klient har dödat djuren. Han anser också att GPS-rutter inte kan binda hans klient till en viss plats en viss tid, med hänvisning till att någon annan kan ha använt GPS:en.

– Det är inte styrkt, helt enkelt, att min klient har dödat något djur, säger han.

Åklagare Åse Schoultz anser å sin sida att den samlade bevisningen, med information som hittats i männens GPS-utrustning samt inspelade telefonsamtal i kombination med bilder och filmer, gör bevisningen stark.

– Jag anser att jag har så pass robust utredning, så mycket på fötterna, att jag kan inte tänka mig att det blir friande dom, säger hon.

Dom meddelas fredagen den 10 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista