Försök med att spåra mikroplaster

1:58 min

Mikroplaster är ett av dom stora miljöhoten mot världshaven. I ett nytt forskningsprojekt jagas nu mikroplaster i bottensediment utanför Norrbottenskusten.

– Ja vi har ett projekt på SGU där vi ska se om vi kan spåra mikroplaster i bottensedimentet, säger Olof Larsson är statsgeolog på Sveriges geologiska undersökning, SGU.


När SGU:s fartyg Ocean Surveyor tar bottenprover utanför den norrbottniska kusten hamnar en del av bottensedimenten i en speciell burk för mikroplastanalyser.


Idag går det att se om det finns mikroplaster i vatten. Men vattenprover ger en ögonblicksbild av vad som finns just där och då.

Skulle det gå att urskilja mikroplasterna i bottensediment, som fungerar som ett miljöarkiv, hoppas miljökemisterna att kunna få fram användbar information om när mikroplasterna började spridas, när plasterna har spridits.

– Sedimentet är bra arkiv. Men ingen har gjort det här tidigare då det är ett forskningsprojekt, men om vi kan spåra plasterna skulle det vara användbart, säger Olof Larsson.

Genom att lära sig hur plasterna är spridda, vilken typ av plaster så hoppas miljökemisterna kunna spåra utsläppskällor och självfalllet stoppa eventuella utsläpp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista