Hans Johansson, kyrkoherde i Boden.
1 av 2
Hans Johansson, kyrkoherde i Boden. Foto: Bo Torbjörn Ek
Linda Sandström, målerikonservator, har jobbat med renoveringen invändigt.
2 av 2
Linda Sandström, målerikonservator, har jobbat med renoveringen invändigt. Foto: Bo Torbjörn Ek

Kyrkrenovering spräcker budgeten

1:42 min

Överluleå kyrka i Boden håller på att renoveras - och det kommer att bli mellan en och två miljoner dyrare än beräknat.

Byggarna har bland annat fått lägga stor kraft på att få till kalkputsen på ytterväggarna, som haft lätt att släppa redan sedan mitten av 1800-talet.

Man har nu fått bila bort all gammal kalkputs på ytterväggarna och ersatt den med ny puts. Det här har kostat, berättar kyrkoherden Hans Johansson.

– Ja, det är ju en tuff utgift för ett pastorat som vårt. Samtidigt så har vi ju lagt pengar i kassakistan just för att kunna göra de här renoveringarna.

Budgeten har varit knappt åtta miljoner, slutnotan kan alltså bli närmare tio. Renoveringen har även pågått på insidan, där man bättrat på målning och rengjort väggarna. Här har experter använt en speciell metod.

– Vi kokar och gör vår egen rengöring. Det är en deg som vi använder som ett typ av suddgum. Så man suddar egentligen väggarna med de här degarna, säger Linda Sandström, målerikonservator.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista