Luleå stadshus. Foto: Carin Sjöblom/Sveriges Radio.
Luleå stadshus. Foto: Carin Sjöblom/Sveriges Radio.

Krav på större utredning om korruption

1:47 min

Jonas Brännberg från Rättvisepartiet vill se en större utredning av den misstänkta korruptionen i Luleå kommun.

– Även fast det gjorts en internutredning så finns det fortfarande trådar att dra i, som både skulle kunna fria dem som är misstänkta men också som skulle kunna leda till att en förundersökning återupptas för att få någon fälld för brott. För helt klart är det ju så att det har skett oegentligheter i kommunen, säger Brännberg.

Det handlar om ett tiotal personer på stadsbyggnadsförvaltningen som ska ha tagit emot vitvaror, sprit och andra tjänster till ett värde av 463 000 kronor från en person på företaget Caverion under åren 2012-2014.

Polisen la ner förundersökningen, men en senare extern granskning pekar på att skattebetalarna förlorat pengar på affären.
Därför håller kommunen nu på att försöka få tillbaka de 463 000 kronorna av Caverion.

Kommunalrådet Niklas Nordström (S) säger så här om Jonas Brännbergs krav.

– Ingenting är ju omöjligt. Vi är ju väldigt måna om att ha system som gör att minimera risken för den här typen av skadliga beteenden som drabbar skattebetalarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".