Kommunalrådet gynnas privat av ökad turism i Laponia

1:53 min

Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson (S) kritiserar Laponiatjuottjudus för att inte tillräckligt väl utveckla turismen i Jokkmokksfjällen. Samtidigt har han själv ett nystartat företag där han hyr ut logi till turister, avslöjar Sameradion & SVT Sápmi.

I april månad startade Robert Bernhardsson företaget Kaskaivo Resort AB. Företagets verksamhet anges vara logiuthyrning och med det förenlig verksamhet.

– Det är ett väldigt litet familjeföretag, vi har köpt två stycken stugor. Vi hyr ut de här två stugorna till dem som vill komma och bo i Kvikkjokk, säger Robert Bernhardsson till Sameradion & SVT Sápmi.

Kommunalrådet är en av dem som är mest kritisk till den nuvarande Laponiaförvaltningen och tycker att de jobbat för dåligt med att utveckla turistnäringen. Samtidigt bedriver han privat en turistisk verksamhet i Kvikkjokk, en av portarna till Laponiaområdet. 

Vår granskning visar att verksamheten bedrivits från och med i sommar. Både utländska och svenska turister som hyrt stugorna i augusti i år skriver att de är nöjda med servicen. Själv är han positivt inställd att både vara kommunalråd och privat företagare i kommunen.

 – Jag tycker det är bra att människor vill och gör saker, om min familj nu är en av de 700 företagen i Jokkmokks kommun, så tycker jag att det bara är positivt. När vi bestämde oss för att vi kanske ska hyra ut de här stugorna så var jag öppen med det också, så jag tycker att jag har uppträtt korrekt och bra.

Tre av 35 remissinstanser är emot den nuvarande Laponiaförvaltningen, Jokkmokks kommun är en av dessa tre.

I intervjuer har kommunalrådet bland annat sagt att; ”besöksnäringen i Laponia inte gått framåt som förväntat. Kommunen hade till exempel hoppats på en utökning av entreprenörer i Laponia."

Till P4 Norrbotten upprepade han det i förra veckan och menade att den lokala förvaltningen Laponiatjuottjudus inte utvecklat turismen tillräckligt.

 – För oss är besöksnäringen viktig och det är viktigt att vi tillgängliggör oss besökare på ett bra sätt... Få bättre effekt när det gäller besöksnäringen och entreprenörskap i Laponia, det är ju det vi jobbar för, sa Bernhardsson.

Sameradion & SVT Sápmi är på plats i Jokkmokk och träffar Bernhardsson på måndag eftermiddag, och frågan är naturlig:

Ser du några problem här, handlar du i egenintresse?

– Nej, det gör jag inte, jag är en av kommunens drygt 5 000 invånare, min familj är en part av 700 stycken företag ungefär i Jokkmokks kommun, jag tycker det är bra att man vill och gör saker. Naturligtvis ska man vara öppen med det och det är naturligtvis positivt om besöksnäringen växer, sedan är ju våran verksamhet en del av den i en väldigt låg utsträckning.

Bernhardsson säger vidare att han tror att det skulle gynna Jokkmokk om det blev fler arbetstillfällen.

 – Vi vet att besöksnäringen kommer att växa ett antal år framåt, det siar alla om. Vi vill att den ska växa ännu mer i Jokkmokk och förhoppningsvis generera fler arbetstillfällen.

32 av 35 remissinstanser är positiva till att den lokala Laponiaförvaltningen fortsätter efter 2018 då testperioden tar slut. Bland annat anser Gällivare kommun att det är bra med lokal förvaltning av de stora nationalparkerna Sarek, Muddus, Padjelanta, Stora Sjöfallet samt Sjávnja och Stubba naturreservat.

Förvaltningen sköts idag av den lokala föreningen Laponiatjuottjudus, där de nio samebyarna har majoritet. Jokkmokk och Gällivare kommuner, länsstyrelsen i Norrbotten och Naturvårdsverket finns också med och förvaltar det Unescolistade världsarvet. Förvaltningen sköts enligt konsensusmodellen vilket innebär att alla parter ska vara överens innan beslut fattas.

Ser du att det finns intressen som krockar med att du är kommunalråd i Jokkmokk och att du är den som ska föra alla invånares intressen i Jokkmokks kommun?

– Inför valet så gick jag och mitt parti till val på vikten av att det blir fler arbetstillfällen i Jokkmokks kommun. Vi pekade ut en bred besöksnäring som en viktig del av det, vi jobbade för en etablering av en gruva i Kallak. Vi har jobbat väldigt strategiskt för att stötta den industri och det entreprenörskap som finns i Jokkmokk under den här mandatperioden. Jag tycker det är jätteviktigt att vi har tydliga politiker som talar om vad de vill och försöker göra det på ett transparent sätt. Sen naturligtvis får väljarna fundera och diskutera och fråga mig kring de frågorna, säger kommunalrådet Robert Bernhardsson (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista