Kirunas tillfälliga järnvägsstation.
Kirunas tillfälliga järnvägsstation. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.

Kirunapolitiker kräver ny järnvägsstation i centrum

2:17 min

Kommunpolitikerna i Kiruna skriver nu till regeringen för att få löfte om att en ny järnväg ska dras till Kirunas nya centrum.

Den tidigare järnvägsstation stängdes 2013 på grund av gruvans utbredning och en provisorisk station byggdes 1,5 kilometer västerut efter banan, sju kilometer från Kirunas nya centrum som är under uppbyggnad.

Men LKAB har redan deklarerat att man inte ser stationsläget som tillfälligt.

I en skrivelse till näringsdepartementet som alla partier utom Sverigedemokraterna och Knegarkampanjen har undertecknat understryks  vikten av en järnvägsdragning förbi Kirunas nya centrum och en stadsnära station.

I annat fall kommer politikerna inte bevilja nya detaljplaner som omvandlar befintligt centrum till industrimark, står det i skrivelsen. 

Skrivelsen kan tolkas som ett hot att stoppa gruvbrytningen, men det vill inte Kristina Zakrisson, (S) kommunalråd i Kiruna, bekräfta.

– Vi vänder oss till regeringen för att vi vill kompenseras för det vi river för att bygga nya Kiruna och vi behöver en centrumnära järnvägsstation, säger Zakrisson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista