Snöskotrar i Arjeplogsfjällen.
Snöskotrar i Arjeplogsfjällen. Foto: Ulf Larsson/Sveriges Radio

Renskötseln vill ha stopp för snöskotertrafik i maj och juni

2:17 min

Samebyarna i Norrbotten och Svenska samernas riksförbund, SSR kräver nu ett totalförbud mot snöskoteråkning i hela Norrbottens fjällvärld från den 2 maj till den sista juni nästa år.

I en ansökan till länsstyrelsen i Norrbotten lyfter renskötseln de tilltagande problemen med allt mer skotertrafik i fjällen.

– Det här har ju eskalerat och då pratar vi både svenska, norska och finska skoteråkare i Norrbottenslänet under maj månad. Och det har ju medfört att renen får inte det behov och det nödvändiga återhämtningspausen medan man faktiskt har kalvat eller är på väg att kalva, säger Jenny Wiik-Karlsson, som är verksamhetschef och förbundsjurist vid Svenska samernas riksförbund, SSR.

Skoteråkningen kan också göra det svårare för renhjordarna att hitta bete som i sin tur påverkar djurens ork att förflytta sig mellan de årstidsbundna betesområdena, skriver samebyarna och SSR i sin ansökan.

De pekar också på att snöskoteråkning inte kan klassas som en rättighet av något slag, men framhåller samtidigt att det inte heller är så att möjligheten försvinner med förbudet.

– Vi pratar alltså om i maj. Det är inte så att man inte får åka skoter. Du har ju ända fram till maj på dig, säger Jenny Wik-Karlsson.

Länsstyrelsen behandlar nu frågan om kravet på skoterförbudet som i vanliga fall hanteras av kommunerna, men som samebyarna vill få en enhetligare syn på varför de nu vänt sig till länsstyrelsen.

I liknande tidigare diskussioner i mindre områden har både turistföretag och skoterklubbar varit kritiska till tillfälliga skoterförbud.

Anders Peterson, ordförande i Kiruna skoter- och fritidsförening med närmare tusen medlemmar, ifrågasätter även det mer generella större förbudsområdet som nu aktualiserats. Det eftersom att förhållandena i både samebyarna och fjällkommunerna skiljer sig så mycket åt.

– Då är man ju ute efter att sopa bort de här möjligheterna för fritidsfolket. Jag har själv varit med och kört sista veckan i maj ända in i juni uppe i Riksgränsen området där man har jättefina skotermöjligheter hela maj månad, säger Anders Peterson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".