Muslim Rasuli, Lena Malm, Elisabeth Åhman.
1 av 2
Muslim Rasuli tillsammans med prästen Lena Malm och Röda korsets Elisabeth Åhman, som engagerat sig i hans ärende. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio
Muslim Rasuli, asylsökande Boden
2 av 2
Muslim Rasuli ska utvisas till Afghanistan och säger att han fruktar för sitt liv. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio

Muslim Rasuli ska utvisas till Afghanistan – efter brevmiss

1:43 min

19-åriga Muslim Rasuli i Boden ska utvisas till Afghanistan utan att ha fått sina asylskäl prövade i migrationsdomstolen. Det på grund av en brevmiss som skett över hans huvud.

Det känns sorgligt att det får sådana konsekvenser

Det var i somras som Migrationsverket meddelade avslag på Muslim Rasulis ansökan om uppehållstillstånd.

– Min advokat sa att allt ska bli bra och att hon skulle överklaga. Sedan fick jag en kallelse till Migrationsverket och de sa "tyvärr, din advokat var för sen med att inkomma med överklagan", säger Muslim Rasuli.

Lena Malm är präst i Råneå och engagerad i Muslim Rasulis ärende.

– Det känns bara så sorgligt att misstag får sådana här konsekvenser. Advokaten försöker bevisa att hon har skickat in det i tid och att det har tagit tio dagar för brevet att komma fram. Då kom det försent. Det känns otroligt orättssäkert, säger hon.

För Muslim Rasuli, som alltså inte själv har med brevmissen att göra, blir konsekvensen att han nu står inför att lämna Sverige frivilligt eller med tvång utvisas till Afghanistan.

P4 Norrbotten söker Muslim Rasulis advokat för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".