Car-Johan Edström, chef F 21
1 av 2
Car-Johan Edström, F 21:s chef Foto: Per Vallgårda
Här upptäcktes bränsleläckaget på F 21.
2 av 2
Här upptäcktes bränsleläckaget på F 21. Genom de svarta rören en bit in på gräsmatten pumpas nu bränslet upp för sanering. Hittills har 380 000 liter tagits upp. Foto: Per Vallgårda

Gigantisk bränsleläcka blir dyr för skattebetalarna

2:18 min

Det jättelika läckaget av flygbränsle vid flygflottiljen F 21 i Luleå i maj blir dyrt för skattebetalarna. Slutnotan blir mer än fem miljoner kronor.

Det finns ännu ingen förklaring till att minst 380 000 liter flygfotogen, motsvarande åtta tankbilar, kunde rinna ut utan att någon på F 21 märkte det hela.

– Den här anläggningen driftas och sköts av flera olika myndigheter och organisationer inom myndigheterna så det här är något som vi håller på att utreda just nu, exakt vad som har hänt, säger flottiljchefen Carl-Johan Edström.

Bränsleläckaget på F 21 upptäcktes vid en parkering när personal i början av maj kände att det luktade flygfotogen.

Nu sticker det upp två grova plaströr i gräsmattan, rör som används för saneringen. Hittills har 380 000 flygfotogen pumpats upp ur marken genom rören, uppger Håkan Tano, regionchef för Fortifikatonsverket som äger bränsleledningen.

Fram till nu har saneringen kostat 2,7 miljoner kronor, men summan kommer att stiga efter saneringen beräknas fortgå ända fram till våren, enligt Håkan Tano.

Värdet av det förspillda flygbränsle som hittills pumpats upp ligger på cirka 1,9 miljoner kronor, men även den siffran kommer att stiga när mer bränsle tas upp ur marken.

Bränsleläckaget har anmälts som misstänkt miljöbrott och miljöåklagare Stig Andersson vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljö har gett utredningsdirektiv som ska klarlägga vilken myndighet som bär ansvaret för bränsleledningen, F 21 eller Fortifikationsverket.

Enligt F 21 har bränslet i marken inte spridit sig utanför flottiljens område, men boende på Lulnäset i närheten har rapporterat om bränslelukt från dricksvatten, enligt Thomas Lindholm, ordförande i Lulnäsets samfällighetsförening.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista