stadsbyggnadsförvaltningen och en faktura på en hockeymatch
1 av 2
Stadsbyggnadsförvaltningen i Luleå. Foto: Bo Torbjörn Ek/ Sveriges Radio
Lenita Ericson och Roger Danell
2 av 2
Lenita Ericson och Roger Danell. Foto: Bo Torbjörn Ek/Sveriges Radio.
P4 Norrbotten granskar

Kommunanställda bjöds på hockey och mat: Inte okej

2:04 min

Anställda på Luleå kommun fick gå på ishockey och äta middag, för drygt tusen kronor per person. Den som bjöd var en person som nu står åtalad för mutbrott.

– Det här bygger relationer, tjänster och gentjänster på ett sätt som inte är okej, säger Lenita Ericson (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

P4 Norrbotten kan i dag avslöja nya detaljer om det som kallats "sannolik korruption" på stadsbyggnadsförvaltningen i Luleå. Det handlar om att anställda på kommunen bjudits på så kallade kundaktiviteter.

Ett exempel från 2012 är en Luleå hockey-match, där de kommunanställda fick biljetter och mat. Kostnaden per kuvert var 1 050 kronor, och det är över gränsen för vad som är lämpligt, tycker Roger Danell, som är chef för stadsbyggnadsförvaltningen.

Uppgifterna om hockeybjudningen kommer från en faktura som polisen beslagtagit. Polisen utredde flera kommunanställda för misstänkt korruption, men man kunde aldrig styrka att de anställda begått några brott.

Den person som bjöd de kommunanställda säger att han gjorde det för att vara snäll och att det inte skedde för att få fler uppdrag.

Mannen jobbade vid tillfället på företaget Caverion. Han är nu åtalad för mutbrott i ett annat fall, som inte rör Luleå kommun. Här handlar det om att han bjudit en person på företaget Dynamate på en resa till Köpenhamn. Mannen nekar till brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista