Muslim Rasuli, asylsökande Boden
Muslim Rasuli i Boden säger att han fruktar för sitt liv. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio

Advokaten: Muslim Rasulis överklagan fastnade i posten

2:14 min

Brevet med Muslim Rasulis överklagan fastnade i ordinarie postgång. Så förklarar hans advokat Mirjam Waltré förseningen som innebär att han inte får sina asylskäl prövade i migrationsdomstolen.

Advokat Mirjam Waltré företräder Muslim Rasuli som kommit till Boden på flykt från Afghanistan. Eftersom brevet med Muslim Rasulis överklagan kom till Migrationsverket efter att tidsfristen gått ut, får han inte sina asylskäl prövade i migrationsdomstolen.

– Vi skickade överklagandet den 7 augusti med post och fick den 23 augusti beskedet att de hade fått in överklagandet den 22 augusti. Så däremellan vet man inte exakt vad som har hänt förutom att det har tagit väldigt lång tid för överklagandet att komma fram, säger Mirjam Waltré.

Skickar man inte den här typen av brev rekommenderat?

– Det skickas med ordinarie post.

Brukar man inte skicka det rekommenderat?

– Nej.

Mikael Salomonsson, regionchef för Postnord i norra Sverige, säger att det inte finns några garantier för ankommandedatum på vanliga brev.

– Det är naturligtvis oerhört olyckligt att man som avsändare inte väljer att säkra ett ankomstdatum när det kan få de här konsekvenserna. Det är naturligtvis väldigt tråkigt, säger Mikael Salomonsson.

Mirjam Waltré har ansökt om så kallad återställande av försutten tid, alltså en ny frist för att få lämna in Muslim Rasulis överklagan. Frågan ligger nu i Högsta förvaltningsdomstolen.

– Jag hoppas att vi eventuellt skulle kunna få ett positivt besked från Högsta förvaltningsdomstolen eftersom vi menar att man inte ska ha skäl att räkna med en sådan pass långsam postgång, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista