EU-parlamentarikern Göran Färm. Foto: Petter Ahnoff/Sveriges Radio
EU-parlamentarikern Göran Färm. Foto: Petter Ahnoff/Sveriges Radio

S-profil ska arbeta för gruva i Kallak

1:21 min

Socialdemokraten Göran Färm som bland annat varit EU-parlamentariker och kommunalråd i Norrköping har utsetts till ny styrelseordförande i gruvbolaget Beowulf mining som vill öppna en gruva i Kallak.

Det är nödvändigt att kunna förena intressena

Göran Färm säger i ett pressmeddelande från bolaget att hans främsta uppgift nu blir att få igång gruvprojektet fem mil väster om Jokkmokk.

Den nya Beowulf-ordföranden är 68 år.

Länsstyrelsen begär nu hjälp av Naturvårdsverket och Riksantikvarieämbetet med att bedöma eventuell finns risk för påverkan på världsarvsområdet Laponia om det blir gruvbrytning i Kallak.

Länsstyrelsen vill att myndigheterna yttrar sig senast den 13 november för att kunna väga in synpunkterna i sitt eget yttrande till regeringen om gruvplanerna.

Samtidigt ska landshövding Sven-Erik Österberg och länsrådet Johan Antti nästa vecka träffa representanter för Naturvårdsverket och Riksantikvarieämbetet för att diskutera hur Laponiafrågan ska hanteras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista