Beatrice Öhman (S).
Beatrice Öhman (S). Foto: Amir Tajik/Sveriges Radio.

Kris i Boden – stor brist på korttidsboenden

2:47 min

Bodens kommun hade hoppats få använda gamla lungkliniken som nya lokaler för fler korttidsplatser. Men Arbetsmiljöverket satte stopp och det är därmed fortsatt stor brist.

Bodens kommun har stora problem att ta emot de patienter som behöver plats på korttidsboende - det vill säga patienter, ofta äldre som är färdigbehandlade på sjukhus men för sjuka för att bo hemma.

Redan i våras slog läkare vid Sunderby sjukhus larm och uppmanade Boden att ordna fler platser, men det arbetet har stött på patrull då man inte fått tillstånd att använda de planerade lokalerna i gamla lungkliniken, berättar Béatrice Öman, socialdemokrat och ordförande i socialnämnden i Boden.

På dagens möte beslutades ändå att ytterligare nio tillfälliga platser ska inrättas på de befintliga boendena, vilket dock inte löser hela behovet. 

Omkring 20 patienter finns i dag kvar på Sunderby sjukhus, som borde fått plats på korttidsboende i Boden, vilket medför stora kostnader för kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".