Politikerutfrågning om utvisningar till Afghanistan.
1 av 4
Ett 100-tal personer samlades i Stadshuset i Luleå för att fråga ut lokala politiker om deras syn på utvisningarna till Afghanistan. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio
Maiara Karlsson, Sittstrejk i Luleå.
2 av 4
Maiara Karlsson, en av aktivisterna bakom Sittstrejk i Luleå, ställde frågor till politikerna. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio
Fetemeh Khavari, Ung i Sverige.
3 av 4
Fetemeh Khavari, talesperson för rörelsen Ung i Sverige, turnerar för att ta reda på hur situationen ser ut för afghanska ungdomar runtom i Sverige. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio
Politiker frågas ut i Stadshuset i Luleå.
4 av 4
Liv Shange, Rättvisepartiet, Bertil Bartholdsson, Vänsterpartiet, Yvonne Stålnacke, Socialdemokraterna, och Marie-Anne Björn, Centerpartiet, deltog i utfrågningen. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio

Stålnacke tog ställning mot utvisningar till Afghanistan

1:49 min

Stoppa utvisningarna till Afghanistan. Så löd kravet från det hundratal personer som på onsdagen samlades för att fråga ut politiker i Luleå om den svenska asylpolitiken.

Yvonne Stålnacke (S), kommunstyrelsens ordförande i Luleå, ställde sig bakom aktivisternas krav att stoppa utvisningarna till Afghanistan.

– Ur mitt perspektiv som boende och verksam i Luleå är det väldigt lätt att ha den inställningen. Vi behöver fler människor i Norrbotten. Så för mig är det enkelt att tycka så. Sedan vet ju jag att det ser oerhört olika ut i landet och de som sitter i riksdagen ska ta hänsyn till hela landet, säger hon.

Enligt Stålnacke pågår en diskussion inom Socialdemokraterna i Luleå som kan mynna ut i ett lokalt ställningstagande i frågan.

– Frågan kommer upp på vår representantskap och då beror det på vad representantskapet säger.

Förutom Stålnacke hade Bertil Bartholdsson (V), Liv Shange (RS) och Marie-Anne Björn (C) tackat ja till utfrågningen. Bland dessa rådde enighet om att personer från Afghanistan ska få stanna i Sverige.

Men Maiara Karlsson, en av eleverna som arrangerar sittstrejker i Luleå gymnasieby, menade efteråt att en del av svaren varit diffusa.

– Jag hade hoppats på mer raka svar, att ja vi tänker göra något åt det här, men vi försökte tillsammans trycka på att de har alternativ. De kan göra upprop och organisera sig för att fler ska kämpa för amnesti och annat inom samma område, säger hon.

Det var rörelserna Låt oss leva (Sittstrejk i Luleå) och Ung i Sverige som arrangerade utfrågningen som skedde i anslutning till en demonstration i centrala Luleå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista