En generös fågelmatning i trädgården i Kallax.
1 av 3
En generös fågelmatning i trädgården i Kallax. Foto: Anton Bennebrant/Sveriges radio
Cristina Paulin Casplin i sin trädgård med fågelmatning
2 av 3
Cristina Paulin Casplin är medlem i P4 Norrbottens publiknätverk Foto: Anton Bennebrant/Sveriges radio
Inifrån huset syns både ekorre och fåglar.
3 av 3
Inifrån huset syns både ekorre och fåglar. Foto: Anton Bennebrant/Sveriges radio

Publiknätverkaren Cristina Paulin Casplin om fågelmatning och livräddning

4:05 min

Bakom huset i Kallax utanför Luleå har Cristina Paulin Casplin en generös fågelmatning. Hon trivs med fåglarna och ibland har hon räddat livet på dem.

Hon bygger upp sin fågelmatning så att det finns vältilltaget att äta, både för fåglar och ekorrar. Bredvid matningen står en fåtölj där hon kan sitta och titta på djurlivet, de dagar när det inte är för kallt.

– Fåglarna kan sätta sig på armstödet och vi pratar med varandra. Oftast är det talgoxen eller talltitan.

Det händer också att fåglar flyger in i villans stora fönster och blir liggande stilla på backen. Då skyndar sig Cristina dit med handskar på och kollar efter livstecken.

– Om ögonen blinkar ger jag den lite hjärt-lungräddning med pekfingret och så blåser jag lite i näbben. Men jag tar inte mot med läppen. Jag är försiktig så att jag inte får salmonella.

Metoden har varit framgångsrik och inte en enda av fåglarna har dött, säger Cristina. Hon berättar att de är desorienterade ett tag, men att när chocken lagt sig flyger de iväg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".