Flaggan på halvstång utanför SSAB:s kontor i Luleå.
Flaggan på halvstång utanför SSAB:s kontor i Luleå. Foto: Amanda Bergsjö/Sveriges Radio

Ökad bemanning efter dödsolyckorna vid SSAB i Luleå

2:00 min

I dag kommer hovrättens dom gällande olyckan vid SSAB i Luleå 2013 då två män dränktes i stenkolstjära, en av tre arbetsplatsolyckor där som krävt fyra liv de senaste fem åren.

Efter olyckorna har SSAB nu på prov ökat bemanningen med ett 25-tal extraanställda, bland annat för att minska olycksrisken, säger huvudskyddsombudet Roger Forsberg:

– Ja, vi är på rätt väg i alla fall så vi har i princip en extra person på varje skiftlag nu, sedan ska det göras en ordentlig utvärdering av det för att se om det här har påverkat att vi fått en bättre och säkrare arbetsmiljö.

Tre arbetsplatsolyckor med fyra döda på bara några år har satt djupa spår vid SSAB i Luleå, men en effekt är att säkerhetsarbetet skärpts, säger Roger Forsberg.

– Det är bara så tragiskt att det ska behöva hända dödsolyckor för att bli mera aktiv med säkerhetstänket, men nu är vi där vi är och vi jobbar hårt och gör allt för att vi ska få med oss aktiva skyddsombud, alla våra medarbetare, och vi har ett program nu som vi jobbar hårt med för att säkerställa den delen.

SSAB har åtalats för alla tre olyckorna som krävt fyra liv de senaste åren, men hittills är det bara tjärolyckan 2013 som prövas rättsligt.

Det skedde i fjol och då friade tingsrätten SSAB och en chef vid koksverket från misstanke om arbetsmiljöbrott och vållande till annans död.

Åklagaren överklagade när det gällde SSAB och hovrätten behandlade målet för fyra veckor sedan.

I dag kommer domen, men Roger Forsberg har inga speciella förväntningar på den:

– Jag har inga önskemål i det fallet, när det gäller det juridiska så lägger jag det på andra personer, vi ska naturligtvis se till att göra allt för att det här inte ska hända igen, det är det viktigaste för mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista