Britta Flinkfeldt
Britta Flinkfeldt (S), kommunalrådet i Arjeplog. Foto: Beatrice Karlsson

Akut brist på hotellboende i Arjeplog

2:16 min

Det råder akut brist på boende inom biltestnäringen. Idag är begränsningen för en boendeutbyggand regelverket runt investeringsstödet.

Vi skulle lätt kunna ha 500 bäddar ytterligare


– Det finns dom som vill bygga hotell. Men som inte får investeringsstöd då Tillväxtverket hänvisar till att det finns tillräckligt många hotellrum, men det gör det inte, säger Britta Flinkfeldt (S), kommunalråd i Arjeplog.

I Arjeplogs kommun bor det runt 2800 invånare. Det är ungefär lika många invånare som det finns kommersiella sängplatser. Det gjorde att Tillväxtverket gjorde bedömningen att risken fanns för att hotellen skulle konkurrera ut varandra och sa nej, när ett företag ville bygga ytterligare ett hotell.

– När vi har 4 000 ingenjörer på plats så räcker det inte. Vi har en stor uthyrning av privatpersoner, runt 1000 bäddar, det är bra. Men det behövs fler kommersiella bäddar, säger Britta Flinkfeldt.

Nu pågår ett arbete på Tillväxtverket med att lösa problemen för flaskhalsarna inom testnäringen. Bland annat har en konsultrapport tagits fram om vilka problemen är.

Det kan finnas en rad olika lösningar på bostadsproblemen. Det kan vara att sprida testsäsongen över längre tid, men det kan även innebära byggandet av fler boendeplatser.

Skulle investeringsstödet på upp till 35 procent av investeringen bli aktuellt vid kommande nybyggnation i kommunen så kommer byggandet ta fart tror kommunalrådet.

– Det finns två olika hotell som branschen diskuterar med, säger Britta Flinkfeldt.

Om allt faller på plats så tror kommunalrådet att ytterligare 500 bäddar kommer att finnas om några år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista