Kent Johansson, vd på Älvsbyhus.
1 av 2
Kent Johansson, vd på Älvsbyhus. Foto: Ulf Larsson/SR
Golven på husfabriken i Älvsbyn måste förstärkas för den nya produktionslinjen.
2 av 2
Golven på husfabriken i Älvsbyn måste förstärkas för den nya produktionslinjen. Foto: Ulf Larsson/SR

Ett historiskt beställningsrekord

1:58 min

Just nu ligger husproduktionen nere hos Älvsbyhus. Samtidigt som det slås nya rekord i antal beställda hus.

– Vi fick för ett par veckor sedan in beställningar under två veckor på 175 hus, det är ett historiskt rekord. Normalt brukar det ligga på 10 till 15 beställda hus i veckan, säger Kent Johansson, vd på Älvsbyhus.

Vad är då anledningen till den stora ansamlingen av beställningar?

– Nu bygger vi nya moderna hus som har tjockare väggar och som är betydligt energisnålare. I samband med det så blir det en liten prishöjning. Det kan vara så att folk som funderat på att köpa hus, slog till innan prisjusteringen, säger Kent Johansson.

Samtidigt som orderböckerna fylls på så ligger produktionen av hus nere i Älvsbyn. Anledningen är en stor investering för att tillverka de nya moderna husen.

– Ja, vi bygger om modern utrustning för den nya typen av hus, så vi kommer att stå ytterligare en vecka, säger Kent Johansson.

Men trots att beställningarna väller in och fabriken står anser Kent Johansson ändå att det är en bra timing.

– Den är perfekt. Vi behöver ha en stor orderstock då handläggningstiderna hos kommunerna för att bevilja bygglov är alldeles för långa, så vi behöver ha lång tid på oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".