SSAB Luleå. Foto Hjalmar Lindberg / Sveriges Radio.
SSAB Luleå. Foto Hjalmar Lindberg / Sveriges Radio.

Hovrätten friar SSAB efter tjärolyckan

2:04 min

Även hovrätten friar SSAB från ansvar för den så kallade tjärolyckan i Luleå 2013 då två män drunknade i stenkolstjära.

Det framgår av domen som meddelades klockan 14. Luleå tingsrätt friade i fjol SSAB och en platschef från misstanke om arbetsmiljöbrott och vållande till annans död.

Åklagare Christer Forssman vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål överklagade domen när det gällde SSAB och ville att företaget skulle fällas och dömas till fyra miljoner kronor i företagsbot.

Men hovrätten ändrar alltså inte domen utan går på samma linje som tingsrätten.

De två männen var anställda av ett entreprenadföretag som skulle ta upp en öppning i en stålcistern som skulle tömmas på stenkolstjära.

Men under arbetet brast cisternväggen plötsligt och männen dränktes i tjäran som strömmade ut. Inga vittnen finns till händelsen.

Männen hade sågat upp ett större hål i cisternen än planerat, och avslutade inte slutfasen av arbetet stående i en hisskorg, som man hade kommit överens om.

En eventuell förklaring till det kan vara att männen trodde att tjärnivån i cisternen var lägre än den i verkligheten var, vilket kan ha gjort att de trodde det var riskfritt att gå ifrån överenskommelsen.
Nivåmätaren i tanken var nämligen felaktig och visade för låg nivå.

Hovrätten skriver i sin dom att den gör samma bedömning som tingsrätten,  att det inte varit straffbart oaktsamt att inte ytterligare än vad som skedde inför arbetet, kontrollera nivån i cisternen eller nivåmätaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista