Zlatan Ibrahimovic.
Zlatan Ibrahimovic var en av tröjsamlarens favoriter. Här i Manchester Uniteds tröja. Foto: IAN KINGTON

Åtalad tröjsamlare frias – men tappade sugen

1:29 min

En man från Piteå skulle minska sin stora samling av sporttröjor. Det slutade med ett åtal för bokföringsbrott – men nu frias mannen av Luleå tingsrätt.

Det började när han var ung, med en signerad tröja från ishockeyspelaren Mikael Renberg. Sedan var samlandet igång. Mannen skaffade över 300 idrottströjor, bland annat från Zlatan Ibrahimovics alla lag.

Men 2013 köpte han och sambon villa, och sambon ville inte ha tröjorna på väggarna. Så mannen började sälja. Parallellt med det köpte han en del nya och sålde vidare.

Det slutade med att han under två år sålt tröjor för 582 000 kronor på sajter som Blocket och Tradera. Då hittade Skatteverket honom – han blev upptaxerad och senare åtalad för bokföringsbrott.

Mannen säger själv att knappt gjorde någon vinst, utan att han sålde för ungefär samma pris som han köpt sporttröjorna för. Och nu har det kommit en dom från Luleå tingsrätt som frikänner tröjsamlaren.

I domen framkommer det även att mannens sug efter sporttröjor slocknat. Han hade velat ha sina Zlatantröjor i vardagsrummet, men det skulle aldrig sambon tillåta, så alla tröjor har hamnat i en skrubb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".