Det är de här markerna i Gällivarefjällen som det handlar om. Foto SVT.
1 av 2
Det är de här markerna i Gällivarefjällen som det handlar om. Foto SVT.
Matti Berg och Anna Skarhed. Foto: David Rydenfalk/ Sameradion & SVT Sápmi.
2 av 2
Matti Berg, ordförande Girjas sameby och Anna Skarhed, justitiekanlser. Foto: David Rydenfalk/ Sameradion & SVT Sápmi.

Dags för andra ronden i Girjasmålet

Fallet med Girjas sameby mot staten ska åter prövas, nu i hovrätten. Staten nöjer sig inte med tingsrättens dom som ger samerna ensamrätt till jakt och fiske.

Det var i juli 2015 som Gällivare tingsrätt slog fast att samebyn ska ha rätt att bestämma över jakt och fiske i sitt fjällområde. Domen motiverades bland annat av att samerna har brukat området i uppemot 1 000 år, inom juridiken kallat "urminnes hävd".

Girjas sameby sträcker sig över ett område i Norrbotten, från inlandet mellan Gällivare och Kiruna, ut till landsgränsen mot Norge. Girjas avlånga yta har, i likhet med andra samebyars, uppstått av att den naturligt följer renarnas vandring.

1992 fattade riksdagen beslut om nya regler som öppnade upp för allmänheten att fiska och jaga i fjällområden norr om odlingsgränsen. Det fick turismen att strömma till med ökad jakt och skotertrafik som konsekvenser, något som enligt samerna stör renarna och 2009 stämde Girjas sameby staten.

Motparten svenska staten som företräds av Justitiekanslern har överklagat domen eftersom de tycker att de som markägare ska förvalta jakten som i övriga Sverige och för att målet väntas bli vägledande.

– Statens uppfattning är ju att markägaren, i det här fallet staten, har den rätten. Och det gör att om det här skulle stå sig så blir det en ganska omvälvande förändring av hur man ska se på de här frågorna kring äganderätt och nyttjanderätt till mark, säger Justitiekanslern Anna Skarhed till Ekot.

Här kan du ta del av Ekots rapportering inför förhandlingarna i hovrätten.

I sin överklagan av tingsrättens dom kritiserar Justitiekanslern tingsrättens syn på rättspraxis. JK anser också att då målet är principiellt och komplicerat, är det viktigt att domen också prövas i hovrätten.

Sameradion & SVT Sápmi bevakar förhandlingarna i hovrätten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista