Li Skarin, vd för Luleå Näringsliv.
Li Skarin, vd för Luleå Näringsliv. Foto: Petra Älvstrand/PI Art & Photo.

Luleå näringslivs vd: Samhällskontraktet ska följas

3:43 min

Sju personer bosatta i Luleå har bolag på Malta. Det framkommer i paradisläckan som SVT rapporterar om.

– Att just Malta var en sådan paradisö när det gäller skatt hade jag ingen aning om, säger Luleå näringslivs nya vd Li Skarin. 

Hon tycker det är viktigt att företrädare för organisationer och företag är förebilder i sammanhanget. 

– Vi har alla ett slags samhällskontrakt som ska följas. Man kan inte först få hjälp när man ska etablera eller utveckla sina företag och sedan placera sina pengar någon annanstans, säger Skarin.

Utöver sju personer i Luleå har även en i Gällivare, en i Älvsbyn, en i Övertorneå och en i Piteå kommun bolag på Malta.

I hela Norrland handlar det om 34 personer och omkring 1 000 svenskar har bolagsuppdrag på ön.

Paradisläckan består bland annat av bolagsregister från 19 skatteparadis och länder och öar som läckt till den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung.

Maltaregistret ingår i läckan som den tyska tidningen delat med sig av till bland andra nyhetsbyrån TT och SVT i en granskning som samordnats av det globala journalistnätverket ICIJ.

Bland de uppmärksammade med bolag på Malta finns Luleåfödde Leif Östling, tidigare vd i Scania, numera vd i branschorganisationen Svenskt näringsliv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista