Sik med radiosändare
1 av 3
Sik med radiosändare Foto: Andreas Broman/länsstyrelsen
Andreas Broman och John Niklasson
2 av 3
Andreas Broman och John Niklasson pejlar sik i Alterälven. Foto: Ulf Larsson/SR
John Niklasson med radiosändarmärkt sik
3 av 3
John Niklasson med radiosändarmärkt sik Foto: Andreas Broman/Länsstyrelsen

Sikens vandring i Alterälven följs med radiosändare

1:53 min

Efter förra årets åtgärder kan nu fisk ta sig förbi Porsnäsdammen och vidare upp i Alterälven.

Förra året lades det ut 300 kubikmeter sten och grus vid Porsnäsdammen i Norrfjärden. Det var för att underlätta för fisk att vandra upp i Alterälven. Nu håller projektet på att utvärderas.

– Vi vet att en sik tagit sig upp förbi de gamla vandringshindret vi åtgärdade, säger Andreas Broman, biolog på länsstyrelsen.

Med hjälp av 50 sikar märkta med radiosändare ska han söka svar på om sikar kan ta sig förbi de tidigare vandringshindret nedanför kyrkan i Norrfjärden.

En liten fingervisning visar på ett positivt resultat. Men även annan viktig information.

– Vi vet inte så mycket om siken. Det är första gången det görs en radiosändarmärknings studie på sik. Vi kommer att få information om lekområden och vandringstider, säger Andreas Broman.

Det kan vara så att sikarna är, likt öringen, präglade på födelseplatsen och därför är det inte så många som sökt sig till de områden som nu gjorts tillgängliga.

– Det kan vara så att det kan ta flera generationer innan sikarna är präglade på att stanna i området där dom är födda, därför kan det ta flera sikgenerationer innan dom sprider sig uppströms, säger Andreas Broman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".