Nathalie Caron Elfgren
Nathalie Caron Elfgren Foto: Lena Callne

Nybildad förening startar härbärge i Luleå

3:23 min

Det blir den nybildade föreningen Natthärbärge i Luleå som kommer öppna ett tillfälligt boende för hemlösa och utsatta EU-medborgare under de kalla månaderna i Luleå kommun.

Härbärget är ett samarbete mellan Luleå kommun och föreningen. Boendet ska ha tio sängplatser och planeras att vara öppet från mitten av december fram till slutet av april. Just nu rekryteras anställd nattpersonal.

Nathalie Caron Elfgren är med i föreningen Natthärbärge och tror att det kommer att krävas ett kösystem för att fördela bäddarna för natten, eftersom behovet är större än tio platser.

Själv startade hennes engagemang i EU-migranterna då hon för ett par år sedan började jobba som volontär under de middagar som en kyrka i Luleå bjuder hemlösa på under en vecka. Och för att stötta de människor hon lärt känna och tycka om tror hon på ett arbete på dubbla fronter:

– Det är viktigt att jobba med biståndsarbete i Rumänien och Bulgarien och sätta press i EU. Men de människor som är här nu i Luleå, de tigger men vi vill vi inte döma dem. De är människor och det är som sådana vi vill möta dem på härbärget och måltiderna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista