Vy över koksverket. Foto: SSAB.
Vy över koksverket. Foto: SSAB.

Den friande tjärdomen mot SSAB överklagas inte

1:42 min

Förra veckans friande dom i hovrätten gällande dödsolyckan på SSAB:s koksverk för fyra år sen när två män dränktes i tjära kommer inte att överklagas, enligt åklagaren i målet, Christer Forssman.

Åklagaren Christer Forssman vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål konstaterar att det inte finns några möjligheter att gå vidare.

– Nä, det gör det ju inte. Här finns inga frågor för Högsta Domstolen att ta ställning frågor till. Det är en ren bedömningsfråga, en bevisvärderingsfråga. Så det finns ingen anledning att gå vidare till Högsta Domstolen, säger Christer Forssman.

Hovrätten säger bland annat i domen att stålföretaget SSAB inte var "straffbart oaktsamt" när man inför tömningen av cisternen och överlämnandet till underentreprenörsföretaget inte själva kontrollerade den faktiska nivån av stenkolstjära inne i cisternen.

Och rätten anser också att åklagaren tydligare borde ha pekat på vilken krets personer som hade ansvar för att känna till och sprida informationen om att noll-nivån på instrumentet inte var den faktiska nollnivån inne i cisternen.

Men åklagaren Christer Forssman anser att kretsen av ansvariga personer på koksverket gällande en företagsbot ändå är tillräckligt utpekad:

– Den kretsen är ju redan utpekad, som jag ser det ju. Det är ju de som har ansvar för arbetsmiljö.

Men tycker du att det här pekar på att det är ganska svårt i den här typen av arbetsmiljömål att faktiskt fälla företag?

– Ja, jag tycker att det kan ställas lite för höga krav i många av de här målen. Det kan vara svårt att möta upp dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista