Lena Callne, Majlis Granström och Daryoush Tahmasebi
Programledaren Lena Callne talade om poesi, foto och vänskap med Majlis Granström och Daryoush Tahamsebi. Foto: P4 Norrbotten

Poesi och fotografi förenade i asfalt/tegel

3:56 min

Hon är uppvuxen i norrländsk glesbygd och betecknar sig själv som naturromantiker. Han är präglad av asfalt och tegel i uppväxtens Teheran. Hans fotografier och hennes text har sammansmält i boken asfalt/tegel, signerad Majlis Granström och Daryoush Tahmasebi.

De arbetade tillsammans när hon var chef för Norrbottensmuseum och han var fotograf vid samma institution. Vänskapen bestod även då de inte längre delade arbetsplats. En vänskap som har fördjupats när de tillsammans skapat boken asfalt/gräs, som de beskriver som en "coffee table book" – en bok att bläddra i och låta enskilda bilder och texter stanna kvar i medvetandet en stund.

– Majlis kallar det ödmjukt för "texter", men jag vill betona att det är poesi, säger fotografen Daryoush Tahmasebi. 

Texterna är inte skrivna för att passa fotografierna, som är tagna i Luleå, Paris, Istanbul, Prag och Sevilla under en period mellan 20014 - 2017. Ändå harmoniserar de vilket duon tror beror på ett konstnärligt släktskap.

– Jag hoppas boken ska visa hur en vänskap, som är få förunnad, kan växa fram även om man om vi kommer från helt olika bakgrund. Det handlar om att hjärtat ska tala samma språk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista