Britta Flinkfeldt socialdemokratiskt kommunalråd i Arjeplog
Britta Flinkfeldt socialdemokratiskt kommunalråd i Arjeplog. Foto: Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio

Britta Flinkfeldt (S) vill få statliga myndigheter till små kommuner

2:05 min

Arjeplogs kommunalråd ska diskutera med regeringen om utlokalisering av statlig verksamhet.

Regeringen har under året utlokaliserat en rad statliga myndigheter från Stockholm till andra delar av landet. Regeringen har gett uttryck för att det ska finnas statliga servicekontor på fler ställen i landet.

– I våras packade Försäkringskassan ihop sina pinaler och drog från kommunen. Om regeringen återför statliga service till övriga delar av landet, så bör man börja med dom små kommunerna där det är lite trassligt att göra sådana saker, säger Britta Flinkfeldt (S), kommunalråd i Arjeplog.

I slutet av november åker kommunalrådet till Stockholm för att träffa civilminister Ardalan Shekarabi (S) för att diskutera utlokalisering av statlig verksamhet. Det finns ett gammalt projekt som nu kommer att aktualiseras.

– I början av 90-talet drev vi ett projekt som kallades Tingsbackaprojektet. Där Försäkringskassan, Polisen, Arbetsförmedlingen, länsstyrelsen och kommunen deltog. Där tanken vara att jobba tillsammans med samma personal, då föll det på sekretesslagstiftningen. Man borde ha kommit lite längre nu, säger Britta Flinkfeldt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista