Åklagare Åse Schoultz och advokat Jonas Westerlund
1 av 2
Åklagare Åse Schoultz och advokat Jonas Westerlund. Foto: Bo Torbjörn Ek och Hjalmar Lindberg/Sveriges Radio
Jakthärvan lo i träd
2 av 2
Bilden på det snarade lodjuret i ett träd hittades i mobiltelefonen hos mannen i 45-årsåldern. Foto: Förundersökning/polisen
Jaktbrottshärvan

Tre personer döms till fängelse

1:16 min

Tre män i Norrbotten döms till fängelsestraff i jakthärvan som beskrivs som den största i Sverige.

Tingsrätten dömer fem män i jaktbrottshärvan, tre av dem döms till fängelse. Strängast straff, ett år och fyra månader, väntar en man i 45-årsåldern.

  • Man i 45-årsåldern bosatt i Bodens kommun döms för medhjälp till grovt jaktbrott, grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen till fängelse i ett år och fyra månader.
  • Man i 35-årsåldern bosatt i Kalix kommun döms för två fall av grovt jaktbrott, för att ha skjutit en järv och snarat en björn, samt för vapenbrott och brott mot vapenlagen, till fängelse i ett år och tre månader.
  • Man i 75-årsåldern bosatt i Bodens kommun döms för medhjälp till det grova jaktbrottet beträffande björnen, samt för grovt vapenbrott, vapenbrott och så kallad artskyddsbrott till fängelse i ett år.
  • Man i 60-årsåldern bosatt i Jokkmokks kommun döms för jakthäleri till villkorlig dom och samhällstjänst.
  • Man i 40-årsåldern bosatt i Älvsbyns kommun döms för jakthäleri och vapenbrott till villkorlig dom och samhällstjänst.

Rättegången i den stora jaktbrottshärvan pågick under fyra dagar i mitten av oktober. Målet beskrivs som det hittills största i sitt slag i Sverige.

Parterna i målet har nu tre veckor på sig att överklaga tingsrättens dom till hovrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".