Kommunhuset i Luleå med citat från polisens minnesanteckning.
Uppgiften om mutor finns i den så kallade slasken i en polisutredning. Foto: Carin Sjöblom
P4 Norrbotten granskar

Nya mutuppgifter om Luleå kommun utreddes aldrig

2:14 min

Det finns uppgifter om ännu en affär där anställda på Luleå kommun ska ha tagit emot mutor. Men uppgifterna har aldrig blivit utredda.

De tidigare okända mutuppgifterna kom fram i maj 2015 under ett möte mellan polisen och en direktör i fastighetsbranschen.

Polisen var egentligen där i ett annat ärende. Men vid mötet fick man information som handlade om att ett namngivet bolag ska ha "gett mutor till kommunen".

Det nämndes inga summor och inga personer, men polisen ansåg att uppgiften var tillräckligt intressant för att skrivas ner i en minnesanteckning. Sedan hände – ingenting.

P4 Norrbotten har talat med den utredare som skrev ner uppgiften, och hon säger att polisen inte utredde den. Varför minns hon inte i dag. Johan Lindmark, den åklagare som höll i utredningen, säger att han inte har någon kännedom om uppgiften. Han hänvisar till att utredningen gjordes för 1,5 år sen, och att han inte minns några detaljer.

– Enbart misstanken om att det förekommer mutor är otroligt förtroendeskadligt, säger Natali Phalén, generalsekreterare på Institutet mot mutor.

Hon kan inte detaljerna i det här fallet, och kan inte uttala sig specifikt om det.

– Men generellt så är det otroligt viktigt att mutmisstankar tas på allvar, säger hon.

Luleå kommun har tidigare i höst haft presskonferens om en större misstänkt mutaffär, det handlade då om företaget Caverion och stadsbyggnadsförvaltningen. I det fallet ska skattebetalarna ha förlorat 463 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".