Fredrik Gustafsson, stationchef Kustbevakningen, Bottenviken
Fredrik Gustafsson, stationchef Kustbevakningen, Bottenviken Foto: Per Vallgårda

24-åring inför rätta för båtkrocken som dödade 47-årig kvinna

1:42 min

I dag ska Luleå tingsrätt behandla olyckan i Luleå förra sommaren då en 47-årig kvinna omkom vid en kollision mellan två fritidsbåtar. En då 24-årig man står åtalad för vållande till annans död och vårdslöshet i sjötrafik.

Fredrik Gustafsson, kustbevakningens stationschef i Bottenvik är inte förvånad över olyckan:

– Det man kan säga är att man inte är förvånad över att det blir incidenter, för tjugo-trettio år sedan gick det mycket snipor och Albin 25:or i skärgården, 10-15 knop, nu i dagsläget ser man båtar där de flesta går över 45 knop.

Mannen som är åtalad för dödsolyckan körde i hög fart in i sidan på en fritidsbåt som hade en familj ombord. Den 47-åriga mamman körde båten och honträffades av stäven på 24-åringens båt och avled av sina skador.

Båtföraren, som nekar till brott, har i förhör sagt att han var bländad av solen och därför inte såg den andra båten.

Fredrik Gustafsson tar inte ställning till skuldfrågan när det gäller den tragiska olyckan, men hoppas att rättegången får fritidsbåtägare att tänka på farten.

– Det viktiga är egentligen att man tar till sig att det inte är fri fart på sjön, utan man måste ta hänsyn till omständigheterna, man måste anpassa hastigheten utifrån rådande omständigheter, mörker, dimma, nedsatt sikt, motljus och även att det finns andra båtar, att man måste anpassa hastigheten utifrån det.

Den döda kvinnans make ska höras som vittne under rättegången liksom en man som var passagerare på 24-åringens båt.

Som bevisning i rättegången har chefsåklagare Thomas Ennefors bland annat åberopat uppgifter om båtarnas fart och kurs från deras gps-system.

Fredrik Gustafsson kan inte påminna sig någon båtolycka tidigare i Norrbotten som lett till rättegång:

– Det har varit incidenter och olyckstillbud men att det gått så här långt, och speciellt en dödsolycka, det har jag inte varit med om själv.

Tänker du själv vara med?

– Ja, jag tänker faktiskt vara där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista