Christer Jarlås, åklagare
Kammaråklagare Christer Jarlås. Foto: Per Vallgårda/Sveriges Radio.

Kammaråklagare Christer Jarlås: Först på olycksplatsen förstod jag hur otroligt dåligt man såg

2:30 min

I eftermiddag ska tingsrätten titta på olycksplatsen på SSAB, där en slovakisk arbetare dödades 2014 då hans truck blev påkörd av ett lok.

Rättegången efter dödsolyckan på SSAB hösten 2014 då en man som var anställd av en slovakisk entreprenadfirma dödades när en truck blev påkörd av ett lok startade i dag.

Det var alltså en låst bom vid ett järnvägsspår som hade tagits bort av SSAB under renoveringen av en arbetsplats 2014. Bommen skulle ersättas av en mänsklig tågvakt men nån tågvakt tillkallades inte i det aktuella fallet.

Kammaråklagare Christer Jarlås har åtalat SSAB för arbetsmiljöbrott och vållande till annans död och kräver att SSAB ska betala 1,5 miljoner kronor i företagsbot men SSAB:s advokat Anders Lorentzon håller inte med om åklagarens slutsats att SSAB har brustit i skyddsarbetet.

Advokat Magnus Eriksson företräder den dödes familj.

– Vi har begärt 40 000 kronor i skadestånd, det är enligt praxis men det är inte meningen att det ska ersätta ett människoliv, säger Eriksson.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".