Världsarvet Laponia
Världsarvet Laponia. Foto: Carin Sjöblom/Sveriges Radio.

Myndigheterna vill att länsstyrelsen ska samråda med Sametinget om Kallak

1:03 min

Efter ännu en begäran från länsstyrelsen i Norrbotten har Riksantikvarieämbetet och Naturvårdsverket inkommit med ett yttrande gällande bearbetningskoncession för Kallak i Jokkmokks kommun.

Riksantikvarieämbetet och Naturvårdsverket drar andra slutsatser av utredningen om en gruvetablering i Kallak och dess påverkan på rennäringen än vad bolaget har redovisat. 

Bland annat anses bolagets utredning av transportfrågan ha brister av betydelse för bedömningen.

Myndigheterna bedömer att det är sannolikt att den negativa påverkan på förutsättningarna att upprätthålla världsarvet Laponias värden kan bli större än vad bolaget kommit fram till.

Det skriver de två myndigheterna i ett remissvar till länsstyrelsen i Norrbotten.

Men Riksantikvariämbetet och Naturvårdverket anser fortfarande att det länsstyrelsens uppgift att yttra sig om markanvändningen i området, bland annat när det handlar om förutsättningarna att bedriva rennäring inom världsarvsområdet Laponia.

De två myndigheterna anser också att länsstyrelsen i Norrbotten ska samråda med Sametinget för att reda ut kvarstående frågetecken innan en slutlig bedömning görs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".