Järv.
1 av 2
Foto: Jonas Ekströmer/TT.
Anna Danell, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.
2 av 2
Anna Danell, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen. Foto: Ulf Larsson/SR

Rovdjurshandläggaren: Vi har bedömt att det finns utrymme för skyddsjakt

2:06 min

Förvaltningsrätten stoppar skyddsjakten på elva järvar efter att Svenska rovdjursföreningen överklagat beslutet. På länsstyrelsen är man inte förvånade.

I slutet av oktober beviljade länsstyrelsen i Norrbotten förebyggande skyddsjakt på elva järvar i länet. Ett beslut som överklagades.

– Vi är inte förvånade, säger Anna Danell, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

I går presenterades inventeringsresultatet från rovdjursinventeringen i Norrbotten. 36 järvföryngringar har hittats i länet. Det är långt under de förvaltningsmål som finns för länets järvstam.

– Förvaltningsmålet är på 63 föryngringar. Min vi gjorde bedömningen att det fanns utrymme för skadeförebyggande jakt på ett fåtal individer.

Enligt Naturvårdsverket finns det 522 järvar i länet. Långt under gränsen för gynnsam bevarande status som är 600 järvar. Järven klassas av artdatabanken som sårbar. Ändå beviljades skyddsjakt.

– Vi har bedömt att det finns utrymme, även om det är få järvar så kan de orsaka stor skada för rennäringen, säger Anna Danell.

Nu blir det förvaltningsrätten som ska avgöra om det blir skyddsjakt eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".