Tingsrättens ledamöter, domare, nämndemän, åklagare och advokat på SSAB:s område i Luleå.
Tingsrättens ledamöter, domare, nämndemän, åklagare och advokat på SSAB:s område i Luleå. Foto: Per Vallgårda/Sveriges Radio.

Bom i fokus vid rättegång om dödsolycka på SSAB

2:22 min

Under tisdagen inleddes rättegången i Luleå om olyckan vid SSAB för tre år sedan, då en slovakisk arbetare omkom när hans truck blev påkörd av ett lok.

En låst bom vid järnvägsspåret hade tagits bort av SSAB under renoveringen av en arbetsplats. Därför dog en slovakisk arbetare när hans truck blev påkörd av ett lok för tre år sedan, och ansvaret är SSAB:s, anser miljöåklagare Christer Jarlås.

Han vill att stålföretaget fälls för arbetsmiljöbrott med vållande till annans död och döms till minst 1,5 miljoner kronor i företagsbot.

För att förhindra olyckor när bommen tagits bort hade SSAB sänkt hastigheten för tågtrafiken på spåret och infört en rutin som innebar att det skulle finnas spårvakt vid varje fordonspassage över spåren. De entreprenörer som skulle passera spåret hade ansvaret för att se till att spårvakt tillkalllades.

Vid olyckan den 27 oktober 2014 så hade ingen spårvakt begärts av företaget Termostav, där den omkomne 53-årige slovakiske arbetaren var anställd.

Christer Jarlås anser att SSAB bröt mot arbetsmiljölagen genom att ta bort den låsta bommen.

Hade en korrekt riskbedömning gjorts hade slutsatsen blivit att bommen inte skulle tas bort, anser åklagaren.

Rättegången inleddes under tisdagen och kommer att pågå under tre dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista