Domarklubba på Sveriges rikes lag.
Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Bodensare döms för vållande till annans död

Luleå tingsrätt dömer en man från Boden för vållande till annans död. Bodensaren körde förra hösten in i en stillastående bil på väg 97 mellan Boden och Luleå och den man som satt i bilen omkom.

Den påkörda mannen hade stannat för att prata i telefon och bilen stod i väggrenen.

Enligt en datasimulering körde den nu dömde bodensaren cirka 10 km/h för fort och han förstod inte att den andra bilen stod stilla - därför hann han inte bromsa utan körde istället in i bilen.

Påföljden blir villkorlig dom och dagsböter på 5 600 kronor. Bodensaren ska också betala 40 000 kronor i skadestånd till den avlidne mannens fru och får stå för rättegångskostnaderna.

Den rättsmedicinska obduktionen har visat att de skador som mannen i den stillastående bilen fick i trafikolyckan orsakade hans död.

Olyckan inträffade vid 15-tiden på eftermiddagen, då det var ljust och uppehållsväder.

Eftersom den nu dömde mannen tidigare bara har lagförts för en hastighetsförseelse och lever under till synes välordnade förhållanden blir påföljden villkorlig dom och dagsböter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".