En gråsäl i vatten.
1 av 2
Sälbeståndet i Bottenviken uppskattas till mellan 20 000 och 25 000 av forskaren Sven-Gunnar Lunneryd. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Sälforskaren Sven Gunnar Lunneryd på kustlaboratoriet vid Sveriges lantbruksuniversitet.Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.
2 av 2
Sälforskaren Sven Gunnar Lunneryd på kustlaboratoriet vid Sveriges lantbruksuniversitet.Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.

Forskare varnar: Sälar kan slå ut löjromsfiske

1:38 min

Sälarna i Bottenviken äter så mycket fisk att de konkurrerar med människan. Forskaren Sven-Gunnar Lunneryd anser att man borde införa förvaltningsjakt på säl.

– Sälarna förökar sig hela tiden med en positiv populationstillväxt. Så därför finns det alla skäl att förvalta dem. Det är bara att jämföra med björn, där har vi en förvaltande jakt så att de inte ökar speciellt mycket eller står ganska still, och de är bara 3000 djur, säger Lunneryd.

Han är en av forskarna bakom en ny studie från Stockholms universitet och Sveriges lantbruksuniversitet. Rapporten visar att sälars och skarvars inverkan på fiskbestånden är stor, och att djuren konkurrerar med människan - framför allt längs kusten.

Efter Norrbottenskusten tar sälarna stora mängder siklöja, som ger den dyra Kalixlöjrommen. Men beståndet av löja är på väg ner. Och gör man inget åt de många sälarna så kan det få allvarliga konsekvenser för löjan, tror Sven-Gunnar Lunneryd.

– Det kan ju vara så, tack vare de här sälarna, att siklöjan kommer ner i en så låg nivå att så att den kommer att ha svårt att återhämta sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".