Sunderby sjukhus. Foto: Turi Wennberg/Sveriges Radio.
Inköpen av hyrläkare har gjorts för att få läkare till länets sjukhus. Foto: Turi Wennberg/ Sveriges Radio

Region Norrbotten kan få böter på flera miljoner

1:38 min

Region Norrbotten riskerar böter på flera miljoner efter att ha tagit in hyrläkare utan att ha upphandlade avtal.

– Hypotetiskt sett så riskerar de ju att få en upphandlingsskadeavgift på allt mellan 10 000 och tio miljoner. Men det är väl i dagsläget för tidigt att säga om det blir aktuellt i de här fallen, säger Mattias Berger, biträdande enhetschef på Konkurrensverket.

Verkets utredning startade efter P4 Norrbottens rapportering om regionens hyrläkarinköp. Allt bottnar i att ett nytt avtal om hyrpersonal försenats och sedan blivit överklagat.

Det har gjort så att regionen köpt in hyrpersonal för stora summor. Bara inköpsenheten har handlat för 60 miljoner utan avtal, men summan är betydligt större än så, bedömer inköpsenheten.

Region Norrbotten anser att man i princip tvingats att bryta mot lagen om offentlig upphandling - för om man inte hyrt in läkare utan avtal så hade det fått följder.

– Vi måste ju liksom garantera så att norrbottningen får läkare när man besöker sjukvården, sa Victoria Arenbro-Forsberg, inköpschef, till P4 Norrbotten tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".