En väldigt noggrann genomgång gjordes av det Nextjet-plan som stod i hangaren på Gällivare flygplats där inbrottet gjordes. Arkivbild.
En väldigt noggrann genomgång gjordes av det Nextjet-plan som stod i hangaren på Gällivare flygplats där inbrottet gjordes. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson / TT

Man i 40-årsåldern misstänkt för inbrottet på Gällivare flygplats

2:01 min

En man i 40-årsåldern misstänks ligga bakom det inbrott som gjordes på Gällivare flygplats för två veckor sen och som till en början klassificerades som sabotage.

Direkt efter att inbrottet upptäcktes vid 5.30-tiden på måndag morgon den 30 oktober spärrades flygplatsen av och det flyg som skulle ha avgått till Kramfors med Nextjet ställdes in.

Men i nuläget handlar brottsmisstanken om "inbrott på skyddsobjekt" och mannen är inte misstänkt för sabotage, säger Per Wahlström som är polisens förundersökningsledare. 

--Ja, initialt misstänkte vi det, men det är ingenting vi har kunnat bevisa.

Vad tror ni att han har varit ute efter? 

--Det kan jag inte svara på. 

Har den här personen varit medveten om att det är ett särskilt allvarligt brott att göra inbrott på en flygplats? 

--Jag vet inte om den personen har bedömt det så. Men det är vi som har bedömt att det är ett skyddsobjekt och därför är det särskilt allvarligt, konstaterar Per Wahlström. 

Än så länge verkar det alltså vara rätt höljt i dunkel vad mannen egentligen var ute efter när han först skruvade sönder staketet till flygplatsen, för att ta sig in på området, och sen även skar sönder tältduken till hangaren där ett ensamt Nextjet-plan stod. 

Pressansvarige Hjalmar Lindberg på flygbolaget Nextjet konstaterar att man väldigt noggrant gick igenom planet fram till dagen därpå då trafiken åter igen kom igång igen. I övrigt vill han inte kommentera om man behöva åtgärda några reella skador eller ej på planet, utan hänvisar till polisutredningen. 
 
Enligt polisen har det även varit inbrott samma natt i några containrar som hör till bygget av den nya hangaren på flygplatsen. Och man tror att det är samma person som brytit sig in.

--Sambandet som vi ser är väl att det sannolikt är samma gärningsman, säger Per Wahlström. 

Just nu väntar polisen på besked gällande eventuell bevisning från nationella kriminaltekniker - och den misstänkte har släppt på fri fot i väntan på det. Och enligt förundersökningsledaren Per Wahlström är det väldigt svårt att sia om när besked kan komma från NFC, nationellt forensiskt center.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista