Isbrytaren Ymer på isen och en bild på Dan Broström.
Dan Broström, Foto: Ola Andersson/Överstyrman på isbrytaren Frej, Sjöfartsverket.

Isbrytarna kan få militära uppgifter

1:41 min

En utredning från Sjöfartsverket visar att de fem nya isbrytare som föreslås köpas in ska kunna användas till annat än isbrytning.

Den utredning av framtidens isbrytning som föreslår inköp av fem nya statsisbrytare för runt sex miljarder föreslår att de nya fartygen ska kunna användas till annat än isbrytning.

– Vi har tittat på möjligheter att sambruka dom nya isbrytarna av andra myndigheter än Sjöfartsverket och andra uppgifter än isbrytning. Vi har kommit fram till att det skulle vara möjligt att Kustbevakningen och försvarsmakten skulle kunna nyttja fartygen, säger Dan Broström som tagit fram utredningen.

Morgondagens isbrytare kan alltså få andra uppgifter som till exempel stödfartyg, ledningsplattform eller bunkerfartyg. Att använda isbrytare till annat än isbrytning finns erfarenhet av sedan tidigare.

– Dom tre isbrytarna av Atleklass (Atle, Ymer och Frej) hade möjlighet att fälla sjöminor, har helikopterplatta. Fram till slutet av 90-talet så hade isbrytarna militära uppgifter, säger Dan Broström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista