Fredrik Lundh Sammeli (S).
Fredrik Lundh Sammeli (S). Foto: André Pettersson/Sveriges Radio.

Fredrik Lundh Sammeli om stödet under mobbningen: Mina lärare gjorde skillnad

2:30 min

Med egna erfarenheter av mobbning i skolan har han engagerat sig för barns trygghet. Möt trebarnspappan Fredrik Lundh Sammeli (S) som också är pendlande politiker med tuffa uppdrag.

Veckans fredagsgäst växte upp i Korsträsk utanför Älvsbyn, en liten by där alla känner alla. Nära naturen, hockeyplanen och skidbacken. Och utförsåkning var något som upptog mycket av intresset i tonåren, liksom skogen och naturen för denna mulle.

Yrkesdrömmarna var biolog, biologilärare eller meteorolog. Och kanske var det det som gjorde att lappen om sommaraktiviteten Flygvapenungdom på F21 på Älvåkraskolans anslagstavla lockade honom till flygflottiljen i Luleå.

Det politiska engagemanget är svårt att bortse från när det handlar om vår fredagsgäst. Som 15-åring gick han med i SSU och kan skriva ordförande i SSU Norrbotten på sitt CV.

På en kongress 2003 mötte han en annan ordförande, nämligen i SSU Värmlands Carina Sammeli (numera kommunpolitiker i Luleå) och kärlek uppstod.

Vår gäst har en omvittnad energinivå - men en lika uppenbar förmåga att somna precis när som helst där det finns tillfälle att vila.

Efter lumpen utbildade han sig på Officershögskolan i Halmstad och jobbade sedan under tio år på F21. Därifrån är han nu tjänstledig för hans politiska karriär är den som tagit allt mer av hans tid.

Riksdagsledamot för Socialdemokraterna sedan 2006, ordförande i socialförsäkringsutskottet, ledamot i krigsdelegationen och migrationspolitisk talesperson i partiet.

Tunga roller med svåra beslut i ibland ett ofta hårt debattklimat, men själv menar han att målet att skapa ett rättvist och jämställt samhälle överväger de baksidor politiken också för med sig.

Hemmaplan är Luleå, även om en stor del av riksdagslivet utspelar sig i Stockholm vilket gör att familjelogistiken är ett gediget pussel att lägga. Han beskrivs som öppen, klipsk och orädd; det mest oväntade kan hända i hans sällskap.

Varken ballerinakjolar eller Stålmannendräkter lär vara honom främmande i offentliga sammanhang...

Fredrik Lundh Sammeli är fredagsgäst i P4 Norrbotten 17/11 kl 15.00-15.45. Då får du även höra hans önskelåt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista