Markus Petäjäniemi,  direktör försäljning och logistik på LKAB
Markus Petäjäniemi, direktör försäljning och logistik på LKAB Foto: Ulf Larsson/SR

LKAB: Vi är på väg mot gränsen för vad miljötillstånden medger

1:58 min

Gruvbolaget LKAB måste söka nytt miljötillstånd för verksamheten i Kiruna, då taket på det gamla tillståndet snart kan komma att nås.

En av anledningarna är att den nya huvudnivån 1365 är designad för en högre kapacitet har gjort att produktionen nu riskerar att slå i taket för vad miljötillstånden tillåter.

– Idag är vi inte riktigt framme vid nuvarande miljötillstånd som är på 14,8 miljoner ton pellets. Vi cirka en halv miljon ton ifrån, men vi är på väg mot gränsen, säger Markus Petäjäniemi som är försäljnings- och logistikdirektör på LKAB.

Men det är inte bara pelletsproduktionen som riskerar att slå i tillståndstaket. Gruvproduktionen börjar närma sig 29 miljoner ton råmalm, tillståndet ligger på 30 miljoner ton.

Så sannolikt kommer även gruvan att omfattas i en ansökan om nytt miljötillstånd för en ökad produktion. Att gruvföretaget nu befinner sig nära gränsen för tillstånden finns flera förklaringar till.

– Det är inga konstigheter vi har sökt ett tillstånd för länge sedan. När vi trimmat våra pelletsverk för att få ut mer i produktion så har vi börjat närma oss gränsen för tillstånden, säger Markus Petäjäniemi.

Jobbet med att ta fram en ny ansökan är påbörjad och en ansökan beräknas ta minst ett år att behandlas av mark- och miljödomstolen. Frågan är om LKAB riskerar att nå det gamla tillståndstaket innan ett nytt miljötillstånd finns på plats.

– Om det finns en marknad och våra verk klarar att producera mer än vad tillstånden medger, då kan man uttrycka sig i termen om att det är tidskritiskt, men vi är inte där än, säger Markus Petäjäniemi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista