Luleå kommunfullmäktige.
Antalet politiker i Luleå ska bli färre. Kommunfullmäktige (på bilden) berörs dock inte. Foto: Bo Torbjörn Ek/Sveriges Radio

Färre politiker i Luleå - men högre arvoden

1:56 min

Stora politiska förändringar väntar i Luleå kommun då man minskar antalet politiker, bland annat genom att slå ihop kulturnämnden och fritidsnämnden.

Samtidigt höjer man arvodena för toppolitikerna. Det här beslutade kommunstyrelsens arbets- och personalutskott i dag. Niklas Nordström, Socialdemokraterna, tycker att det är rimligt att höja arvodena.

– Luleå ligger generellt sett lågt. Det här är ett sätt att markera att vi har samma nivå som vår grannkommun Piteå, säger han.

Höjningen innebär att ordföranden i kommunstyrelsen efter valet nästa år ska tjäna 110 procent av det arvode en riksdagsledamot har. Omräknat till dagens värde skulle det vara cirka 72 000 i månaden.

Det som väcker mest irritation hos oppositionen är att antalet politiker blir betydligt färre i framtiden. Det handlar att minska på både ledamöter och ersättare.

– Om vi minskar ner antalet nämnder får färre personer som är folkvalda. Det innebär att vi får en toppstyrning av mer och mer av det politiska arbetet, och det är inte demokratiskt, säger Carola Lidén, gruppledare för Centerpartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista