Anna Engdahl jobbar marint områdesskydd på länsstyrelsen.
Anna Engdahl jobbar marint områdesskydd på länsstyrelsen. Foto: Ulf Larsson/SR

Målet är att minska skador i känsliga områden

1:39 min

Tillsammans med finska myndigheter satsas närmare 30 miljoner på att undersöka livsmiljön under vattenytan i norra Bottenviken.

Med hjälp av forskningsfartyg, flyg och satellitbilder och dykare ska nu norra Bottenvikens djup och typ av bottnar kartläggas. Men undersökningen ska även göras för att se vilken typ av växter och djurliv som finns på dom olika bottnarna och 2020 ska arbetet vara klart.

– Vi ska råda bot på den kunskapsbrist om vad som döljer sig under vattenytan, säger Anna Engdahl, som jobbar med marint områdesskydd på länsstyrelsen.

Interreg Nord står för runt 18 miljoner Havs- och vattenmyndigheten runt tre miljoner, totalt är projektet på drygt 28 miljoner och ska pågå i tre år.

– Målet är att vi ska kunna jobba proaktivt genom att styra verksamheter till områden som är mest lämpade och på så sätt minska skador av olika verksamheter, säger Anna Engdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista